Over Poland Molenmakers

Molenmakers met een rijke geschiedenis

J.K. Poland bv is een echt familiebedrijf waarin de kennis en ervaring in het onderhouden en restaureren van molens maar liefst vijf generaties van vader op zoon is overgedragen. Deze enorme ervaring stelt ons in staat optimaal vakwerk te leveren. Of het nu gaat om kleinschalig onderhoud, schilderwerk, langdurige restauratieprojecten of de nieuwbouw van een molen; u bent bij ons aan het juiste adres. 


Restauratie dakbeschot Grote Kerk, Alkmaar

Van molens tot kerken

De afgelopen jaren hebben wij onze kennis en ervaring als molenmakers ook succesvol weten toe te passen bij restauraties van andere historische monumenten, zoals kerken, torens en boerderijen. Onze kennis en ervaring met het werk aan historische gebouwen en met ingewikkelde houten constructies bleek hierbij van groot belang.

Foto: Restauratie dakbeschot van Grote Kerk in Alkmaar, 2010


Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Wij beantwoorden al uw vragen graag!


Onderdelen Molen C vanuit werkplaats naar locatie vervoerd

Belang van authenticiteit

Windmolens, kerken en andere monumenten maken een belangrijk deel uit van het materieel erfgoed van Nederland. Het restaureren van deze monumenten vraagt om een benadering met respect voor de historische waarde hiervan. Authenticiteit staat bij ons dan ook vanzelfsprekend hoog in het vaandel. Dat betekent dat wij liever het ‘oude’ proberen te behouden, dan dat wij onderdelen volledig vervangen. Voordat wij aan een klus beginnen, brengen wij dit dan ook altijd eerst goed in kaart. Wanneer wij ons toch genoodzaakt zien om over te gaan tot het vervangen van een bepaald onderdeel (het zijn immers eeuwenoude constructies), zorgen wij er gegarandeerd voor dat alles er zo authentiek mogelijk komt uit te zien. Dit beschouwen wij niet alleen als ons werk, maar vooral ook als onze missie

Foto: Restauratie molen de Noorder M in St Maartensvlotbrug, 2014


Onze werkplaats

Generaties lang waren onze voorouders gevestigd aan de Oostdijk in Heerhugowaard. In 1996 zijn wij verhuist naar Broek op Langedijk waar er ruimte was voor een gloednieuwe werkplaats. Deze is groot genoeg om verschillende onderdelen geheel binnenshuis te vervaardigen, zodat wij deze vervolgens op locatie alleen nog maar in elkaar hoeven te zetten. Zo kunnen wij ook in de wintermaanden en bij slecht weer ongestoord verder werken.

Foto: Onderdelen van Molen C worden vanuit onze werkplaats naar de locatie in Alkmaar gebracht, 2007 


Vervaardiging van vijzel voor Dorregeester Molen

Altijd hout op voorraad

Als een van de weinigen molenmakers beschikken we over een zeer grote voorraad wind gedroogd hout van hoogstaande kwaliteit, in alle soorten en maten. Daardoor verliezen wij bij een opdracht weinig tijd aan het wachten op materiaal. Meestal kunnen wij dus direct voor u aan de slag! 

Foto: De vijzel voor de Dorregeester Molen wordt gemaakt van topkwaliteit hardhout, 2013