Voorgeschiedenis

Molen de ‘Ceres’ komt oorspronkelijk uit de Zaanstreek. De voormalige oliemolen ‘De Oude Haas’ (gebouwd voor 1650) werd in 1849 naar Bovenkarspel verplaatst, waar het als korenmolen werd ingericht. Zijn huidige naam dankt de molen aan de landbouwcoöperatie ‘Ceres’ die de molen van 1908 tot in de jaren ’60 gebruikte voor het malen van veevoer. In 1986 werd de in onbruik geraakte molen overgenomen door Stichting De Westfriese Molen. Dankzij de inzet van de vrijwilligers van Stichting Vrienden van Molen Ceres, werd de molen in de jaren ’90 grondig gerenoveerd, zodat deze sinds 1998 weer geheel maalvaardig was.

Brand en demontatie

Op oudjaarsavond 2019 is de Ceres, vermoedelijk als gevolg van een vuurpijl, in brand geraakt. Toen het vuur gedoofd was, werd duidelijk dat het skelet van de molen, hoewel zwaar beschadigd, kon blijven staan. Enkele dagen later waren wij ter plaatse om de roeden, kap en het gaandewerk uit de molen te verwijderen.

Restauratie

In augustus 2020 zijn wij van start gegaan met de eerste fase van de restauratie. In deze fase, die naar verwachting voor het eind van het jaar zal worden afgerond, wordt de romp van de molen gerestaureerd. Daarbij worden de bestaande achtkantstijlen zoveel mogelijk hersteld.