Voorgeschiedenis

Molen de ‘Ceres’ komt oorspronkelijk uit de Zaanstreek. De voormalige oliemolen ‘De Oude Haas’ (gebouwd voor 1650) werd in 1849 naar Bovenkarspel verplaatst, waar het als korenmolen werd ingericht. Zijn huidige naam dankt de molen aan de landbouwcoöperatie ‘Ceres’ (naar de Romeinse godin van de akkerbouw) die de molen van 1908 tot in de jaren ’60 gebruikte voor het malen van veevoer. In 1986 werd de inmiddels in onbruik geraakte molen overgenomen door Stichting De Westfriese Molens. Dankzij de inzet van de vrijwilligers van Stichting Vrienden van Molen Ceres, werd de molen in de jaren ’90 grondig gerenoveerd, zodat deze sinds 1998 weer geheel maalvaardig is. (bron: molendatabase.nl)

Brand en demontage

Oudjaarsavond 2019 is dramatisch verlopen voor de Ceres. Vermoedelijk als gevolg van een vuurpijl is de molen in brand geraakt. Toen het vuur gedoofd was, werd duidelijk dat het skelet van de molen, hoewel zwaar beschadigd, kon blijven staan. Enkele dagen later waren wij al ter plaatse om de roeden, kap en het gaandewerk uit de molen te verwijderen. Poland Molenmakers heeft (helaas) al meer ervaring met het restaureren van molens met brandschade en aangezien wij de Ceres al jaren in onderhoud hebben werd al snel duidelijk dat wij ook deze uitdaging aan mochten gaan.

Restauratie

In augustus 2020 zijn wij van start gegaan met de eerste fase van de restauratie van Korenmolen Ceres. In deze fase, die eind 2020 werd afgerond, is de romp van de molen gerestaureerd. Daarbij zijn de bestaande achtkantstijlen zoveel mogelijk hersteld. In de tweede fase waren de kap, de wielen en het staartwerk aan de beurt. De oorspronkelijke wielen (bovenwiel, bonkelaar en spoorwiel) werden hersteld en van nieuwe kammen voorzien. Na geheel op locatie te zijn gerestaureerd, werd de kap op 10 september 2021 weer op de molen geplaatst. Op 17 december 2021, bijna twee jaar na de noodlottige brand, kon de Ceres eindelijk weer draaien.