Wat maakt deze molen bijzonder

De historie van de ‘Zesde Molen bij Haastrecht’ gaat terug tot 1533. Oorspronkelijk werd hij toen gebouwd als wipmolen met een uitwendig scheprad. In 1874 werd de houten wipmolen vervangen door een ronde stenen molen met een inwendig scheprad. Van een reeks aan zeven boezemmolens is de ‘zesde’ als enige overgebleven. Van historisch belang is verder dat deze zeven molens de eerste getrapte bemaling vormden. Ook behoort de molen door haar wieklengte van maar liefst 30 meter tot een van de grootste molens van Nederland.

De renovatie (2010)

Toch verkeerde de molen al jaren in een ruïneuze toestand. In een samenwerkingsverband met aannemers/restauratiebedrijf Hulshof werd de opdracht Poland gegund. Naast vele bouwkundige restauraties moest de molen geheel opnieuw worden opgebouwd. In onze werkplaats werd een geheel nieuwe kap, wiekenkruis en staartwerk gemaakt. Omdat een grote kraan niet op locatie kon komen, moest de kap in delen worden geplaatst. Dat gebeurde in Oktober 2010. Op 4 november werden de roeden gestoken, en op 18 maart 2011 werd de molen opgeleverd.

Vervolg (2017-’18)

In 2017 werd de molen stil gelegd, omdat de ‘gedeelde’ roeden die hier waren toegepast bij andere molens tot ernstige problemen had geleid. Nieuwe (gelaste) roeden werden op 27 juni 2018 gestoken. Ook werd er in deze periode een houten scheprad gemaakt, waardoor de molen vandaag weer geheel maalvaardig is.

  • Plaats: Haastrecht
  • Periode: 2010
  • Opdrachtgever: Stichting 'Het Zuid Hollands Landschap'
  • In samenwerking met: Hulshof Bouw & Restauratie