Voorgeschiedenis

De Grebmolen is een in 1875 gebouwde poldermolen in het buitengebied van Warmenhuizen. De molen, voorzien van een vijzel, is nog geheel maalvaardig en bemaalt (tegenwoordig samen met een elektrisch gemaal) de zogenaamde Grebpolder (een onderbemaling van de Geestmerambacht).

Nieuwe roeden

In de zomer van 2020 werd vastgesteld dat in een van de roeden een gat was gevallen. Het Hoogheemraadschap heeft vervolgens besloten beide roeden geheel te vervangen. In maart 2021 is J.K. Poland bv begonnen met het verwijderen van de fokken en het hekwerk, en in augustus zijn de roeden gestreken. In onze werkplaats wordt momenteel druk gewerkt aan de nieuwe wieken (met roeden gemaakt door J. Straathof bv).

Ander groot onderhoud

Maar er was meer werk te doen! Na bouwkundig onderzoek bleken namelijk ook een aantal andere onderdelen aan vernieuwing toe. De lange spruit bleek verrot en werd daarom tegelijkertijd met de roeden verwijderd. De kruivloer van de kap was ingesleten, en is daarom voorzien van een stalen plaat. Ten slotte was ook het ondertafelement ernstig aangetast. Om dat te kunnen vernieuwen moest de molen in zijn geheel worden opgekrikt!

  • Plaats: Warmenhuizen
  • Periode: 2021
  • Opdrachtgever: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
  • Bestek en advies: Van Reeuwijk bouwmeester:
  • Facebookpagina van De Grebmolen: https://www.facebook.com/Grebmolen/